,


Okej måste börja med att säga att jag fristylade väldigt mycket när jag kokade ihop dessa vegetariska "kött"bullar. Men jag har så gott som det går försökt att skriva ner receptet eftersom vissa önskade det. Detta recept räcker till mer än fyra pers, säkert sex pers kanske mer? Blev över säkert 13 stycken när min familj käkat klart och vi är fyra pers i min familj.

100 g mandel
2 dl okokt sojafärs eller typ 300 g fryst sojafärs
1 gul lök
några vitlöksklyftor, typ tre stycken
någon matsked Sweet chilisås eller något annat som passar. Har dock upptäckt att det är bra med lite sötma i maten, för smakerna framhävs mycket mer. Men det går ju att skita i såklart, ta kanske lite chilipulver, eller lite hackad chili..
typ två matskedar kinesisk soja, för färg och sälta
2 dl riven ost, gärna någon lagrad med lite mer smak, typ västerbottenost, eller lagrad präst, lagrad herrgård??
3 ägg
typ 1 dl ströbröd
lite vitpeppar och svartpeppar.
Typ någon soft krydda, jag hade lite hackad gräslök i och det passade utmärkt när man vill att det ska vara lite såndär husmanskosttouch på det hela.
Grönsaksbuljong till kokningen
Smör till stekningen

1.Koka 2 dl sojafärs i 4 dl vatten med en finhackad gul lök, några pressade vitlöksklyftor och en matsked kinesisk soja. När vattnet efter cirka 15 min absorberats upp i sojafärsen är den klar. Använder du färdig sojafärs ska du givetvis inte koka den, då kan du bara bryna löken och vitlöken och blanda den med färsen, Sojan kan du hälla ner i självaste smeten sedan.

2. Mixa mandel i en food processor så det blir lite som mjöl, mixa ner ägg, kryddor, sweet chilisås, en msk soja igen, riven ost, ströbröd. Kör det inte för länge, man vill som ha kvar lite konsistens, men allt ska blandas iallafall! Släng ner lite gräslök och kör ihop allt lite snabbt i food processorn, men max tio sekunder! Annars blir det sås av alltihop.

3. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Det ska inte stormkoka!! Låt det bara puttra lite soft. Rulla sedan lagom stora bollar och lägg ner dessa i vattnet. När bollarna är klara flyter dom upp till ytan. Så då är det bara att ta upp dom och låta dom rinna av på en tallrik. När alla bollar har kokat klart så ska de stekas i smör! Ät dem som du vill, men att äta dom med brunsås, potatis och lingonsylt är något jag rekommenderar.

Kanelkaka med Äpplen och Lingon


Frågan är ju


Morotskaky

Detta är receptet på den ultimata morotskakan. Oerhört saftig, så ofantligt god. Med denna kaka får du vem som helst på fall! Kakan gör sig bäst efter en natt i kylskåp för den perfekta saftigheten och konsistensen.


2 dl rapsolja eller en annan olja med neutral smak.
3 dl råsocker
5 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl siktat dinkelmjöl (vetemjöl går också bra)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl grovt hackade valnötter eller pecannötter

Glasyr
100g rumsvarmt smör
200 g philadelphia ost
3 dl florsocker
saft och skal från en citron

Sätt ugnen på 200*
Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter (cirka 24 cm i diameter)

Vispa olja och socker pösigt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, salt och bikarbonat i en skål och sikta ner i skålen under omrörning. Rör till sist ner nötterna och häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen cirka 40 - 45 minuter. OBS!! ÖVERGRÄDDA INTE.
TORRA MOROTSKAKOR ÄR INTE KUL!

När kakan ser fin ut ta ut den och låt den svalna helt.

Vispa smör lent och mjukt. Vispa ner citronsaft, citronskal och philadelphia ost. Vispa väl och vispa till sist ner florsockret. Bred glasyren över den kalla kakan. Låt kakan vila i kylskåp över natten.

ÄT OCH NJUT!


Kladdig Vitchokladkaka på kokosbotten



Här bjuder jag på ett recept på en mäktig men mycket god kaka som jag mekade ihop för några dagar sedan. Dekorera den med färsk frukt och servera den med en klick vispgrädde. Denna kaka räcker till 12 stora bitar.  Jag använde mig av nektariner och jordgubbar! Smaklig måltid.

Tips! Gör gärna kakan en dag i förväg så hinner den gotta ihop sig till bästa konsistens.

Kokosbotten
-----------------
200 g kokosflingor
1/2 dl socker
50 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllningen
------------------
300 g vitchoklad
175 smör
4 ägg
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl siktat vetemjöl
rivet skal från en lime

övrigt
---------
1 liter jordgubbar
3 nektariner
ett paket vispgrädde

Gör så här
---------------
Sätt ugnen på 175 grader
Smöra och ströa en rund form med löstagbar botten med lite kokosflingor.
Blanda ihop alla ingredienser till kokosbotten och tryck ut i formen.
Grädda botten 5 min i mitten av ugnen.
Finhacka vitchokladen och häll ner hacket i en bunke, smält smöret och slå det över vitchokladen. Rör om tills allt smält. Blanda ner rivet limeskal och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker i en annan bunke till en vit och porös smet.
Rör ner chokladsmeten i äggsmeten tills allt blandats. Sikta sedan ner vetemjölet i smeten och rör om tills allt blandats. Rör inte för mycket!!!

Häll smeten på kokosbotten och grädda kakan i nedre delen av ungen i 25 till 30 min. Kakan ska vara kladdig när man tar ut den!

Låt kakan svalna och ställ i kylskåpet över natten.

Dekorera kakan med frukt innan servering och vispa grädde till.
VOILA!! NJUT

Knapriga Jordnötsbollar med choklad

En gång sa min vän Annika till mig att hon ville testa göra chokladbollar med jordnötter i.
Den tanken fastnade på min näthinna. Igår köpte jag Jordnötssmör och mekade ihop ett recept inspirerat av Annikas tanke som blev så gött så jag ville skjuta mig själv. Och jag var även så flitigt att jag måttade allt jag slängde ner i smeten, för att underlätta självaste receptskrivnings processen sedan.


Här är receptet, varsågod!

1 dl jordnötssmör
1 msk rumsvarmt smör
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vatten
3 msk kakao
2 dl havregryn
100 g hackad mörkchoklad, eller 50 g mörk- och 50 g mjölkchoklad

rårörsocker och kakao att rulla i

Blanda jordnötssmör, smör, sirap, farinsocker, vaniljsocker, kakao, och vatten till en krämig massa. Tillsätt havregryn och knåda och gegga med fingrarna. Blanda ner den hackade chokladen.
Forma smeten till ca 20 bollar eller fler(beroende på önskad storlek). Rulla sedan bollarna i rårörsocker så hela bollen får ett kristallager. Rulla till sist bollarna i kakao.
Förvara i kylskåp.

Bollarna blir godast om dom bakas en dag i förväg

Ät och njut!


Välkommen till min matblogg!

Här med startar jag en blogg som bara kommer handla om mat. Då slipper ni en massa matrelaterade inlägg i den vanliga bloggen.



RSS 2.0