,


Okej måste börja med att säga att jag fristylade väldigt mycket när jag kokade ihop dessa vegetariska "kött"bullar. Men jag har så gott som det går försökt att skriva ner receptet eftersom vissa önskade det. Detta recept räcker till mer än fyra pers, säkert sex pers kanske mer? Blev över säkert 13 stycken när min familj käkat klart och vi är fyra pers i min familj.

100 g mandel
2 dl okokt sojafärs eller typ 300 g fryst sojafärs
1 gul lök
några vitlöksklyftor, typ tre stycken
någon matsked Sweet chilisås eller något annat som passar. Har dock upptäckt att det är bra med lite sötma i maten, för smakerna framhävs mycket mer. Men det går ju att skita i såklart, ta kanske lite chilipulver, eller lite hackad chili..
typ två matskedar kinesisk soja, för färg och sälta
2 dl riven ost, gärna någon lagrad med lite mer smak, typ västerbottenost, eller lagrad präst, lagrad herrgård??
3 ägg
typ 1 dl ströbröd
lite vitpeppar och svartpeppar.
Typ någon soft krydda, jag hade lite hackad gräslök i och det passade utmärkt när man vill att det ska vara lite såndär husmanskosttouch på det hela.
Grönsaksbuljong till kokningen
Smör till stekningen

1.Koka 2 dl sojafärs i 4 dl vatten med en finhackad gul lök, några pressade vitlöksklyftor och en matsked kinesisk soja. När vattnet efter cirka 15 min absorberats upp i sojafärsen är den klar. Använder du färdig sojafärs ska du givetvis inte koka den, då kan du bara bryna löken och vitlöken och blanda den med färsen, Sojan kan du hälla ner i självaste smeten sedan.

2. Mixa mandel i en food processor så det blir lite som mjöl, mixa ner ägg, kryddor, sweet chilisås, en msk soja igen, riven ost, ströbröd. Kör det inte för länge, man vill som ha kvar lite konsistens, men allt ska blandas iallafall! Släng ner lite gräslök och kör ihop allt lite snabbt i food processorn, men max tio sekunder! Annars blir det sås av alltihop.

3. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Det ska inte stormkoka!! Låt det bara puttra lite soft. Rulla sedan lagom stora bollar och lägg ner dessa i vattnet. När bollarna är klara flyter dom upp till ytan. Så då är det bara att ta upp dom och låta dom rinna av på en tallrik. När alla bollar har kokat klart så ska de stekas i smör! Ät dem som du vill, men att äta dom med brunsås, potatis och lingonsylt är något jag rekommenderar.

RSS 2.0